Rapsodiile Române de George Enescu (1)

Celebrele Rapsodii Române ale lui George Enescu nu mai au nevoie de niciun fel de prezentare elogioasă privind desăvârșirea lor muzicală. Ele au fost compuse în perioada 1901-1902 (la numai 20-21 ani!) la Paris, premiera a avut loc în data de 23 februarie 1903, într-un concert dirijat de compozitor și Eduard Wachmann la Ateneul Român, și au fost publicate în 1904 la editura muzicală pariziană Enoch (Éditions Enoch). Subiectul acestui articol se va axa numai pe fondul melodic constituent al acestor două compoziții, despre care se știe foarte puțin. Acest fond reprezintă o serie de melodii populare urbane muntenești din secolul al XIX-lea cântate cu multă măiestrie și popularizate, unele chiar compuse, de marii lăutari concertiști contemporani cu compozitorul nostru (Cristache Ciolac, familia de lăutari și muzicieni Dinicu), dar și melodii țărănești, din Moldova, pe care le găsim în a doua rapsodie, cu mici excepții însă. Vom vedea că avem de-a face și cu teme de factură cultă, nu numai folclorică: un cântec patriotic, un marș militar, melodia unui dans popular stilizat etc.

RhapsodieRoumaine
Pagina de titlu a partiturilor pentru orchestră, „format de buzunar”, ale acestui opus

Rapsodia Română Nr. 1, cu caracter sărbătoresc, dinamic, vesel, dansant, mult mai cunoscută decât a doua, începe cu Am un leu și vreau să-l beau (sau Pasăre galbenă-n cioc în Transilvania), despre care se spune, din câte am citit în scrierile online, că ar fi fost culeasă de compozitor de la Nicolae Chioru, scripcar din copilăria sa din Cracalia, jud. Botoșani. Dar iată ce declară muzicologul și lexicograful Viorel Cosma în cartea sa, București: Citadela seculară a lăutarilor români (1550-1950):

Melodia populară Am un leu și vreau să-l beau circula foarte mult și în Transilvania după Expoziția de la Paris din 1889, unde toți lăutarii români și maghiari o cântau la petreceri. Când s-a publicat pentru prima oară la editorul Constantin Gebauer din București, piesa purta specificarea „melodie eroică din Transilvania” (sic!), fapt care confirmă larga ei răspândire peste munții Carpați. George Enescu a valorificat-o în Rapsodia Română nr. 1, exact în forma executată de Angheluș Dinicu la nai și de Cristache Ciolac la vioară.

Nu avem niciun motiv ca să punem la îndoială informațiile oferite de Viorel Cosma.

„Am un leu și vreau să-l beau,
Dar nici ăla nu-i al meu!
Dar ce-mi pasă mie, zău,
Dacă fac cu el ce vreau?”

Urmează apoi Hora lui Dobrică, o horă boierească, domnească, de salon, al cărei creator este lăutarul Dobrică Marinescu, originar din Ploiești, „leagănul marilor lăutari din secolele XIX și XX”, un bun violonist și notist (știa notele muzicale). În seara de 7 februarie 1859, taraful tatălui său – Dima Marin Cobzaru – a fost angajat să cânte domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care se afla în prima sa vizită la Ploiești. Dima l-a lăsat pe fiul său să conducă taraful. Domnitorul a fost încântat de recital, în special de Dobre (alintat Dobrică), căruia i-a oferit cinci galbeni – trei pentru el și doi pentru ceilalți muzicanți. În urma acestui succes, Dobrică a fost desemnat de tatăl său starostele tarafului.

Muzicologul Pascal Bentoiu observa că Enescu a vrut, prin această rapsodie, să ilustreze și instrumentele specifice populare, harpa sugerând țambalul și soloul de violă, în pasajul acestei teme, scripca (vioara lăutarului).

Mugur, mugurel, cântec mult îndrăgit de pandurii lui Tudor Vladimirescu, datează din vremea Revoluției de la 1821 și a cunoscut o largă circulație în acea perioadă, pe teritoriul valah. Fragmentul rafinat de Enescu în creația sa este destul de diferit față de melodia pe care o regăsim în diversele variante vocale cu lăutarul Constantin Eftimiu, Tudor Gheorghe, formația „Anton Pann” și în cea orchestrală din anul 1962 cu Orchestra „Barbu Lăutaru” a Filarmonicii „George Enescu” dirijată de Nicu Stănescu.

„Mugur, mugur, mugurel,
Ia fă-te mai măricel,
ne-am săturat de iarnă
Și de răutate-n țară!

O altă melodie populară de joc prezentă în acest regal muzical este Hora morii.

Din punctul meu de vedere, această horă este chiar interesantă prin faptul că are dublă cetățenie! Deosebita formație vocal-instrumentală de muzică veche „Anton Pann” ne-a demonstrat că are un omolog grec – Karotseris.

Chiar George Enescu a subliniat într-un interviu din 1912 pentru Revista „Flacăra” influențele orientale și balcanice asupra muzicii noastre populare, care se resimt cel mai bine în cântecele muntenești din culegerile lui Anton Pann:

Nu se poate susține că muzica noastră populară are un caracter bine definit național. Bourgault Ducoudray a publicat o colecție întreagă de cântece populare grecești (Chansons populaires grecques) în care se găsesc mai multe bucăți care seamănă perfect cu ariile noastre populare. S-a întâmplat cu muzica noastră națională ceea ce s-a întâmplat și cu ființa noastră etnică. După cum sângele nostru este un amestec din toate soiurile de neamuri, care au trecut prin această parte a Europei, tot așa și muzica noastră națională a păstrat accente, răsunete, influențe din cântecele acelor popoare. De aceea cântecele noastre naționale au o bază orientală.

Raritate. George Enescu vorbind despre originea latină a unor ritmuri regăsite în muzica noastră populară și ilustrarea muzicală a celor rostite prin interpretarea la pian, vocală (prin îngânare) și prin fluierat a două arii naționale (cum se spunea acum mai bine de un secol) – o horă și o bătută. Fragment inedit din interviurile realizate în 1952 de Bernard Gavoty pentru Radio France.

Și, în final, totul se încheie maiestuos cu renumita Ciocârlie, o piesă concertantă, de mare virtuozitate, definitivată de naistul Angheluș Dinicu (1838-1905) – bunicul lui Grigoraș Dinicu – care, în interpretarea sa și a violonistului Sava Pădureanu (1848-1918), a făcut senzație la Expoziția Universală de la Paris din 1889, astfel că cei doi lăutari și tarafurile lor au câștigat medalia de aur la concursul internațional de lăutari organizat în cadrul Expoziției!

Taraful lui Angheluș Dinicu la Expoziția Universală din Paris, 1889

Era o minune Ciocârlia asta și era una din cele mai prețioase nestemate ale repertoriului lăutăresc. O pusese pe note Angheluș Dinicu, pentru Expoziția de la Paris, și o publicase editorul Leopold Stern, dar ea nu părea să fie o compoziție originală, ci mai curând prelucrarea și îmbogățirea unor încercări mai vechi. – George Sbârcea

Facsimil din George Costescu: Bucureștii vechiului regat, Ed. Universul, București, 1944, p. 278

Se pare că piesele Hora lui Dobrică, Hora morii și Sârba lui Pompieru, valorificate de George Enescu, s-au aflat și într-o serie de caiete denumită Dinicu-Album (1890), pusă la punct de violonistul Gheorghe A. Dinicu (1863-1930), pe care, foarte probabil, a deținut-o și compozitorul, mai ales că era un apropiat al violoncelistului Dimitrie A. Dinicu (1868-1936), fratele violonistului de mai sus. Amândoi erau fiii lui Angheluș Dinicu. Este bine de precizat că acești lăutari care au creat și au popularizat aceste melodii erau din Muntenia (București, Ploiești), și nu din Moldova. Această confuzie s-a creat din simplul motiv că Enescu era originar din Moldova (Liveni-Vârnav, jud. Botoșani) și de aici presupunerea că și melodiile ar proveni de acolo.

George Enescu și Dimitrie Dinicu, invitați ai M.S. Regina Elisabeta, la Castelul Peleș

Bibliografie

 • Bentoiu, Pascal: Masterworks of George Enescu. A Detailed Analysis, traducere în engleză de Lory Wallfish, Scarecrow Press, S.U.A., 2010, p. 46
 • Cosma, Viorel: București: Citadela seculară a lăutarilor români (1550-1950), Ed. Fundației Culturale Gh. Marin Speteanu, București, 2009, p. 167-170, 173, 221, 222
 • Cosma, Viorel: Compozitori și muzicologi români. Mic lexicon, Ed. Muzicală a Uniunii Compozitorilor din R.P.R., București, 1965, p. 144
 • Popescu, Paul D.: Sala „Universel” (II), în Ziarul Prahova, 5 noiembrie 2008
 • Popescu, Paul D.: Sala „Universel” (III), în Ziarul Prahova, 12 noiembrie 2008
 • Sbârcea, George: Ciocîrlia fără moarte: Grigoraș Dinicu și Bucureștiul lăutarilor de altădată, Ed. muzicală a Uniunii compozitorilor, București, 1970, p. 38
 • Șerban, Al.: Muzica românească. Interview cu George Enescu, în Revista „Flacăra”, 8 septembrie 1912, Anul I, nr. 47

 

Advertisement

36 thoughts on “Rapsodiile Române de George Enescu (1)

  1. Desigur, temele rapsodiilor române (cele ale primei, în special) au ajuns să fie naționale, adică au (avut) o răspândire la nivel național. De-aici și varianta moldovenească a cântecului. Prin acest articol am vrut să „o iau de la început”, de unde originau temele.

   Like

  2. Da, am inteles asta si salut initiativa.
   Cind ziceam ca nu stiu cit de aproape este de original ma gindeam la versuri. Cumva, simt eu ca versurile n-au fost prea mult alterate. A fost un “hit” la vremea respectiva, presupun. Iar asta i-a dat sansa de a fi transmis peste generatii. Pacat ca nu exista inregistrari originale ale lautarilor de altadata.
   Sau… poate ca sint!!!

   Like

 1. Foarte interesant articolul dvs. Am ascultat deseori Rapsodia I, dar aceasta incursiune in trecutul muzical romanesc e de-a dreptul fascinanta. E ca si cum te-ai deplasa in istorie. Am avut lautari extraordinari, un folclor deosebit si e trist ca s-au pastrat atat de putine lucruri. Ascult destul de des interpretarile lui Grigoras Dinicu si pur si simplu simt ca mai bine de atat nu se poate, e perfect! Multumesc mult, cu siguranta o sa mai revin…

  Like

 2. Ceva lipseste din articol! Cum ramane cu ultimul fragment din Rapsodie?!

  Cum se numeste acesta, stiu sigur ca nu e din Ciocarlia!

  Like

 3. De apreciat eforturile si interesul pentru Rapsodii. Tot respectul.
  O mica precizare, insa.
  Presupunand ca citatul din Viorel Cosma e intocmai cu originalul (din pacate n-am cum sa-l verific), “George Enescu a valorificat-o în Rapsodia Română nr. 1, exact în forma executată de Angheluș Dinicu la nai și de Cristache Ciolac la vioară, fiindcă tema de început a piesei enesciene pentru orchestră este atacată în partitura generală de flaut (deci de către un instrument de suflat, similar cu sonoritatea naiului)”, ai toate motivele sa te indoiesti de afirmatiile autorului, cel putin in acest caz.
  In partitura enesciana, melodia in cauza este prezentata de clarinet in dialog cu oboiul.

  Like

 4. Buna ziua! Am citit cu interes articolul dvs.Totusi cred ca demersul dvs. trebuia completat cu felul in care acest compozitor de geniu intelegea integrarea temelor folclorice intr-o creatie muzicala. Asta ca sa nu nasca porcarii ideatice precum cele enuntate de dl Grigore Lese la Bruxelles – ca Enescu a plagiat compozitii folclorice romanesti in Rapsodia Romana. In primul rand nu era in spiritul vremii sa se fure atat de ordinar ca astazi – epoca romantismului care a preluat teme folclorice – a se vedea inclusiv Ceaikovski cu al sau VApale beriozaia staiala integrat in creatiile sale- si in nici un caz un compozitor de geniu si profesor emerit recunoscut inclusiv de Yehudi Menuhin, belgianul Ysaie si toti cei care l-au scolit si cunoscut de-a lungul timpului si i-au studiat si interpretat creatiile. “<Întrebuințarea (folclorului) în lucrări simfonice înseamnă slăbirea ori diluarea sa. Nu văd decât o excepție: întrebuințarea folclorului în rapsodii, unde motivele populare sunt suprapuse, nu aranjate. Când cântecele românești sunt astfel aranjate încât nu mai pot fi recunoscute, ele sunt ca niște bulgări de aur și diamant prinși într-o lespede de beton…Motivul popular poate fi amplificat într-o singură manieră: aceea a progresiunii dinamice, prin reluarea lui, prin repetarea lui, fără alterare, fără codițe sau umpluturi, așa cum motiveul binecunoscut al „Volgăi” a trecut de la vocea lui Șaliapin la amplitudinea corală. „Rapsodiile” mele juxtapun motivele și le instrumentează>” (Alain Cophignon, „George Enescu”, p. 64-65, traducere din limba franceză de Anca-Domnica Ilea, Institutul Cultural Român, 2009). Este exact ceea ce a si facut. Este frumos ca ati identificat radacinile muzicii satului pe care l-a iubit cu atata ardoare si cred ca ele trebuie asezate in perspectiva corecta si reala.

  Like

  1. Bună seara! Nu știam că maestrul Leșe e certat chiar și cu Enescu. Până acum știam doar de critici aduse Mariei Tănase, lui Brăiloiu (reputat etnomuzicolog!), lui Brauner…

   Nu cred că până acum cineva a considerat că Enescu a plagiat, mai ales că opera enesciană nu se rezumă numai la acest opus 11. Enescu, marele compozitor național, cum este considerat de români, a creat muzică originală care merită descoperită în primul rând de aceiași români. Enescu merită asta!

   Like

 5. Nu stiu de e certat au ba. Dar s-a exprimat foarte ne-la-locul-sau si asta nu e bine. Sper sa nici nu se considere vreodata altcineva asa ceva exact pentru motivele enumerate si de dvs. mia sus. Spor in toate!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s