Înregistrare istorică din 1934 a baladei „Meșterul Manole”

În popor, baladele erau numite natural cântece bătrânești. Baladă se spune numai la școală de la Alecsandri încoace, iar în termeni și mai prețioși cântec epic.

Varianta de față a cântecului bătrânesc Meșterul Manole (cunoscut mai bine ca Monastirea Argeșului, grație tot lui Alecsandri) redată de bătrânii rapsozi-lăutari Ion Puceanu (voce și vioară) și Dumitru Bursuc (cobză) din loc. Teiș (aproape de Târgoviște), jud. Dâmbovița, a fost înregistrată în 1934 pe disc de gramofon Cristal (Electrecord de mai târziu) de reputații etnomuzicologi Constantin Brăiloiu și Harry Brauner pentru Arhiva de Folclor a Societății Compozitorilor Români.

În aceeași perioadă, prof. univ. Dumitru Caracostea organizează o audiție pentru studenții Facultății de Litere și Filosofie a Universității din București la amfiteatrul „Titu Maiorescu”, unde s-a făcut auzită pentru prima dată muzica baladei, mulțumită acestei înregistrări document care, din nefericire, redă doar un fragment din baladă. Este cunoscut faptul că baladele sunt creații epice, în versuri, cu o întindere considerabilă a textului. Dar observăm că, la final, melodia are încheiere, nefiind vorba despre o scurtare a înregistrării.

Acest articol a fost publicat în Cântece bătrânești (balade), Muntenia și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Părerea dvs.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s